Lidwoorden de, het, een

De lidwoorden ‘de’, ‘het’ en ‘een’ worden door kinderen met dyslexie vaak verward of verkeerd uitgesproken. Deze woorden hebben allemaal een stomme klank; wij noemen ze ‘stomme woordjes’. We spreken deze woorden uit als: “duh”, “ut” en “un”.

Als je kinderen stimuleert om vloeiend te lezen, is het wenselijk om de woorden uit te spreken zoals in de spreektaal gedaan wordt. Het woordje ‘het’ wordt in de spreektaal uitgesproken als “ut” en ‘een’ lees je niet als “één” zoals veel kinderen doen.

Het juist uitspreken van de lidwoorden kun je trainen. Bijvoorbeeld tijdens het samen lezen. Jij leest de tekst voor. Je kind leest alleen de lidwoorden mee. Op deze manier kun je een wat moeilijker boek dat aansluit bij de belevingswereld van je kind toch samen lezen. Tegelijkertijd wordt je kind gedwongen om mee te lezen en is hij gefocust op de lidwoorden. Een andere manier om dit te trainen is door de lidwoorden actief te laten zoeken in een de tekst. Kopieer eventueel een bladzijde uit een boek, teken een lijn om de lidwoordjes. Zie je “de laars” als je om het woordje ‘de’ een lijn trekt? Zie je ook “ut kasteel” en “een doos”? Op deze manier maak je gebruik van een visuele compensatie strategie om de woorden te leren herkennen.

Succes en veel plezier met oefenen!