Op reis met de trein
Marieke 12 april 2023
Woorden met ‘de korte ei’ komen minder vaak voor dan woorden met ‘de lange ij’. Daarom leren we de woorden met ‘ei’ uit ons hoofd. We hebben een grappig verhaal bedacht waar alle woorden met een ‘ei’ in voor komen. De kinderen maken er…
Kikker en vogel (kort-lang) luisterspel
Marieke 6 april 2023
Pak twee lege vellen gekleurd papier. Maak op het ene vel een tekening van een kikker en op het andere vel een vogel. Noem een woord met open lange klank (zoals vo-gel) of een gesloten korte klank (zoals kik-ker). Je kind luistert goed naar…
Bewegen met 3×3=9
Marieke 29 maart 2023
Maak 9 verschillende kaartjes met de clusters eer/oor/eur, aai/ooi/oei en eeuw/ieuw/uw. Verdeel de kaartjes over de kamer. Noem een woord met dit cluster erin. Je kind rent naar het goede kaartje. Bij het vinden van het kaartje benoemt hij/zij het cluster hardop en bedenkt…
Lidwoorden de, het, een
Marieke 3 maart 2023
De lidwoorden ‘de’, ‘het’ en ‘een’ worden door kinderen met dyslexie vaak verward of verkeerd uitgesproken. Deze woorden hebben allemaal een stomme klank; wij noemen ze ‘stomme woordjes’. We spreken deze woorden uit als: “duh”, “ut” en “un”. Als je kinderen stimuleert om vloeiend…
Klanken benoemen
Marieke 12 oktober 2022
Gooi met een bal over en weer, noem bij het gooien een woord. Degene die de bal vangt mag alleen de klanken benoemen die je in het woord hoort. Bijvoorbeeld: ‘spelen’; de klanken zijn ‘ee’, ‘uh’ of ‘kabouter’; de klanken zijn ‘aa’, ‘ou’, ‘uh’…