Compenserende leerstrategie: humor!

Heb je onze vorige tip gelezen? Ken je nog de etymologie van het woord ‘chauffeur’? Nee? Misschien werkt de volgende compenserende leerstrategie om het beter te onthouden; humor! Een chauffeur moet toch altijd ff-ies wachten op zijn passagiers?

Compenserende leerstrategieën zijn erg belangrijk voor kinderen met een zwak woordbeeld. Deze strategieën gebruiken we om woorden aan te leren die afwijken van de Nederlandse spellingregels. In onze vorige tip hebben we ‘etymologie‘ als compenserende leerstrategie behandeld.

Een andere strategie die erg goed werkt is het zoeken naar een ezelsbruggetje. Met dit soort geheugensteuntjes, waarin humor erg belangrijk is, kunnen kinderen dus beter onthouden dat bijvoorbeeld het woord ‘chauffeur’ met dubbel-f wordt gespeld omdat hij altijd ff-ies moet wachten op zijn passagiers.

Succes met het bedenken van dit soort creatieve ezelsbruggetjes!