Vakantie:

Wij zijn gesloten van 22 juli tot en met 27 augustus.

Voorlezen doet lezen!

Voorlezen blijft een belangrijk onderdeel van de opvoeding tijdens de gehele kindertijd. Kinderen zijn nooit te oud om voorgelezen te worden. Ik ben zelf de oudste van zes kinderen en heb dus tot diep in mijn tienerjaren mogen profiteren van een moeder die veel voorlas aan mij en mijn jongere broertje en zusjes. Ik kan nog goed herinneren dat wij allemaal op of om het ouderlijk bed zaten terwijl ze voorlas. Deze traditie heb ik met mijn eigen kinderen voortgezet.

Versterk de band met je kind

Voorlezen is natuurlijk bijzonder gezellig. Fijne momenten samen versterken de band met je kind. Door je kind deze persoonlijke aandacht te geven, vergroot je zijn zelfvertrouwen en leert je kind dat hij de moeite waard is en graag gezien wordt. En misschien is dat nog wel het allerbelangrijkste van voorlezen. 

Kinderen leren door te imiteren

Wij weten allemaal dat kinderen voornamelijk leren door nabootsen. Dit gaat ook op als je het hebt over leren lezen. Hoe je moet lezen, wanneer je moet ademhalen, wanneer je stem op en neer moet gaan en vooral ook woordenschatverbreding leer je door te luisteren naar iemand die voorleest.  

Lees met enthousiasme

Ik zeg niet dat je kind nooit zelf moet lezen, ik zeg alleen dat voorlezen net zo belangrijk, als niet belangrijker, is dan zelf lezen. Dit geldt vooral voor kinderen die het zelf moeilijk vinden om te lezen en daarom niet op niveau lezen. Deze kinderen hebben voorlezen nog meer nodig dan andere kinderen en dan niet alleen jij een bladzijde en ik een bladzijde van een boek op hun niveau.

Nee! Het is ook belangrijk dat je voorleest op hun belevingsniveau zodat ze zelf het plezier van het lezen leren beleven.  

Voorlezen stimuleert de fantasie

Tegenwoordig kijken kinderen (en volwassenen😉) veel naar beeldmateriaal. Je zou kunnen denken dat naar de televisie en social media kijken net zo effectief is voor de woordenschatopbouw als het luisteren naar een voorgelezen boek, maar dit is niet helemaal waar!

Als er voorgelezen wordt moet je luisteren en je verbeelding gebruiken en werkt het veel meer woordenschat uitbreidend dan het kijken naar beeldmateriaal. Voorlezen stimuleert de fantasie! Het verhaal stimuleert je kind om beelden bij een verhaal te verzinnen en zich de personages voor te stellen. Hoe meer verhalen je kind leert kennen, hoe meer verbanden hij zelf leert leggen. Verbeelding is een krachtig instrument vooral voor het uitbreiden van de woordenschat.  

Audioboeken

Soms hebben wij de tijd niet om voor te lezen, dan is er de optie om een boek van passendlezen.nl te lenen en deze wordt dan voorgelezen aan je kind met behulp van een audioboek. Dit kan in plaats van ’s avonds voorlezen of tijdens een autorit. Zelf voorlezen als ouder is natuurlijk het beste, maar soms zijn er momenten dat dit niet kan. Passend Lezen kan dan een uitkomst bieden.

Passend Lezen is een bibliotheek voor mensen met een leesbeperking. Je hoeft alleen aan te kruizen dat je een leesbeperking hebt (dyslexie) en je hebt tot je 18de gratis toegang tot de hele bibliotheek van Passend Lezen. Daarna betaal je een minimaal bijdrage per jaar.

Ook boeken voor de middelbare school

De collectie bestaat uit meer dan 87.000 gesproken boeken, kranten en tijdschriften. Van Carry Slee tot J.K. Rowling, van streekroman tot detective. Ook alle ‘boeken voor de lijst’ van de middelbare school zijn er te vinden. En dankzij de professionele voorleesstemmen ligt elk boek goed in het gehoor.

Karaokelezen

Passend Lezen heeft ook een optie tot karaokelezen. Karaokelezen doe je met karaokeboeken. Dit zijn digitale boeken die gecombineerd zijn met de gesproken versie van het boek.

Tijdens het lezen word je ondersteund door een karaokebalkje dat meeloopt met de tekst, die tegelijkertijd wordt voorgelezen door een menselijke stem. Zo zie je per woord waar je op de bladzijde bent als het boek wordt voorgelezen. Daarnaast is het mogelijk om de snelheid en de lettergrootte naar wens aan te passen. Karaokeboeken speel je af via de online player op de website. 

Voorlezen aan je kinderen is belangrijk, maar passendlezen.nl kan hier zeker bij helpen. Veel plezier met het voorlezen!